Κανόνες ασφαλείας καύσης κεριών

Διατηρείτε πάντα το καιγόμενο κερί σε μέρος που μπορείτε να το παρακολουθείτε. Σβήστε όλα τα κεριά όταν φεύγετε από το δωμάτιο ή πριν πάτε να κοιμηθείτε.

Μην καίτε ποτέ κερί πάνω ή κοντά σε οτιδήποτε που μπορεί να πιάσει φωτιά, μακριά από έπιπλα, κουρτίνες, χαλιά, βιβλία, χαρτί, εύφλεκτα υλικά κλπ.

Διατηρείτε τα κεριά μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Μην τοποθετείτε αναμμένα κεριά όπου μπορούν να αναποδογυρίσουν από παιδιά ή κατοικίδια. Ψαλιδίστε το φιτίλι κατά  περίπου 1 εκ. κάθε φορά πριν το ανάψετε. Μακριά και στραβά φιτίλια προκαλούν ακανόνιστο κάψιμο και στάξιμο. Σβήστε ένα κερί αν καπνίζει, τρεμοπαίζει κατά εξακολούθηση, ή η φλόγα του είναι πάρα πολύ ψηλή. Αφήστε το κερί να κρυώσει, ψαλιδίστε το φυτίλι και μετά ελέγξτε αν υπάρχουν ρεύματα πριν το ξανανάψετε.

Χρησιμοποιήστε πάντα βάση κεριού ειδικά σχεδιασμένη για χρήση σε κεριά. Η βάση κεριού θα πρέπει να είναι ανθεκτική στη ζέστη, στερεή, και αρκετά μεγάλη για να συγκρατεί τις σταγόνες λειωμένου κεριού.

Σιγουρευτείτε ότι η βάση κεριού τοποθετείται σε σταθερή, επιφάνεια που αντέχει στη ζέστη. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να αποτραπεί πιθανή ζημιά από ζέστη σε πάγκους και επιφάνειες τραπεζιών και θα εμποδίσει το ράγισμα ή σπάσιμο γυάλινων δοχείων.

Διατηρείτε πάντα το δοχείο του κεριού καθαρό από υπολείμματα φυτιλιού κλπ.

Διατηρείτε τα καιγόμενα κεριά μακριά από ρεύματα, ανοίγματα, ανεμιστήρες οροφής και ρεύματα αέρα. Έτσι θα αποτραπεί το ταχύ, ακανόνιστο κάψιμο και η κάπνα.

Μην καίτε ένα κερί μέχρι κάτω. Σβήστε την φλόγα αν φτάσει πάρα πολύ κοντά στο κηροπήγιο ή στο δοχείο. Για ένα περιθώριο ασφάλειας σταματήστε το κάψιμο του κεριού όταν υπολείπονται 5 εκ κεριού.

Ποτέ μην αγγίζετε ένα καιγόμενο κερί και μη μετακινείτε δοχείο με κερί όταν το κερί είναι υγρό. Ποτέ μη σβήνετε τα κεριά με νερό μπορεί να προκαλέσει το πιτσίλισμα του κεριού και ίσως το σπάσιμο του δοχείου που βρίσκεται το κερί.

Τοποθετείστε τα καιγόμενα κεριά τουλάχιστον 10 εκ μακριά το ένα από το άλλο για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα λειώσουν το ένα το άλλο ή δεν θα δημιουργήσουν δικά τους ρεύματα τα οποία θα κάνουν τα κεριά να καούν με ακατάλληλο τρόπο.

Να είστε πολύ προσεκτικοί αν χρησιμοποιείτε κεριά κατά την διάρκεια διακοπής ρεύματος, για να ψάξετε πράγματα σε μια ντουλάπα ή όταν τροφοδοτείτε εξοπλισμό όπως φανάρι ή σόμπα κηροζίνης με καύσιμα.